Locuri de vizitat în Amsterdam: Canale, Muzeul Van Gogh și Cartierul Roșu

Locuri de vizitat în Amsterdam

Amsterdam este orașul perfect pentru o escapadă urbană, unde vizitatorii pot experimenta un amestec unic de cultură, istorie și distracție. Acest ghid îți va prezenta principalele atracții, de la frumusețea canalelor sale până la străduțele pline de poveste din Cartierul Rosu și comorile artistice din Muzeul Van Gogh.

Fie că îți dorești o vacanță sau pur și simplu ești pasionat de turism în Amsterdam, acest articol îți va oferi o perspectivă asupra celor mai importante locuri de vizitat în Amsterdam.

Ce să vizitezi în Amsterdam?

Ce să vizitezi în Amsterdam
 • Descoperă farmecul canalelor Amsterdamului și plimbă-te cu barca prin oraș.
 • Vizitează Muzeul Van Gogh, unde poți admira cea mai mare colecție de lucrări ale faimosului pictor.
 • Explorează străduțele vibrante și pline de povești din Cartierul Rosu, un loc unde tradițiile se întâlnesc cu modernitatea.
 • Bucură-te de frumusețea Parcului Vondelpark, unde natura se îmbină perfect cu arhitectura urbană.
 • Încearcă specialitățile culinare ale bucătăriei tradiționale olandeze și poți lua parte la experiențe culinare unice.
 • Admiră splendoarea arhitecturală a orașului, îmbinând clădirile istorice cu cele moderne și inovative.
 • Descoperă obiectivele turistice valoroase ale orașului, precum Piața Dam și Muzeul Anne Frank.

Descoperă Canalele Încântătoare ale Amsterdamului

Descoperă Canalele Încântătoare ale Amsterdamului1
Zone frumoase de vizitat în Amsterdam

O experiență obligatorie în Amsterdam este plimbarea cu barca pe canalele Amsterdamului, admirând peisajul urban desprins parcă dintr-o carte poștală.

Descoperă Canalele Încântătoare ale Amsterdamului4

Canalele bine conservate, podurile decorate și casele istorice spun întotdeauna povești fascinante ale istoriei Amsterdamului.

O plimbare cu barca

O plimbare cu barca

În timpul unei plimbări cu barca pe canale, veți avea ocazia să admirați splendoarea arhitecturală și frumusețea peisajului perfect îngrijit.

Descoperă Canalele Încântătoare ale Amsterdamului2

Această plimbare vă va purta printr-un labirint de canale construite acum sute de ani, evidențiind importanța istorică și culturală a apei în dezvoltarea orașului.

Poduri și case pline de povești

Poduri și case pline de povești1
Top locuri de văzut în Amsterdam
Poduri și case pline de povești5
Ce locuri interesante de vizitat sunt in Amsterdam
Poduri și case pline de povești7
Poduri și case pline de povești8
Poduri și case pline de povești9

Amsterdam este renumit pentru podurile sale pitorești și casele istorice, care împreună formează un peisaj vibrant și fascinant.

Poduri și case pline de povești2

Fiecare pod și casă are o poveste unică de spus, dezvăluind detalii surprinzătoare despre trecutul bogat al orașului și unicitatea culturii locale.

Poduri și case pline de povești4

Canalul Belt: Patrimoniu UNESCO în inima orașului

Canal Belt Patrimoniu UNESCO în inima orașului

Canal Belt, cunoscut și sub numele de „Inelul Canalului”, reprezintă inima orașului Amsterdam și este recunoscut ca fiind patrimoniu mondial UNESCO. Acesta a fost construit în secolul al 17-lea și formează un sistem bine organizat de canale, străzi și clădiri, fiind un simbol al prosperității și înfloririi economice a orașului în acea perioadă. Canal Belt este un loc de neratat pentru cei care doresc să descopere frumusețea autentică a Amsterdamului.

O aventură artistică la Muzeul Van Gogh

O aventură artistică la Muzeul Van Gogh

Pentru iubitorii de artă, Muzeul Van Gogh este o destinație impresionantă în explorarea atracțiilor în Amsterdam. Acesta adăpostește cea mai mare colecție de lucrări ale faimosului pictor, oferind o incursiune emoționantă și educativă prin viața și opera sa, și prezentând o parte importantă din cultura și istoria Amsterdamului.

Aici poți admira cum s-a transformat stilul artistului de-a lungul anilor, observând evoluția sa, de la tablourile sale timpurii până la cele mai iconice opere ale sale, precum Starry Night și Irises. Muzeul vă permite nu doar să contemplați aceste opere de artă într-un cadru impresionant, dar și să aflați despre tehnicile și subiectele care l-au inspirat pe pictor.

În plus față de colecția permanentă, Muzeul Van Gogh găzduiește și expoziții temporare, unde oferă o perspectivă nouă asupra operei lui Van Gogh și relația sa cu alți artiști sau curente artistice. Nu ratați șansa de a vă îmbogăți cunoștințele despre istoria artei și de a vă bucura de o experiență culturală deosebită în inima Amsterdamului.

Vincent van Gogh: „Am cautat să transmit cu rezoluție și cu foc teribilul acces al pasiunii și sentimentului.”

Vizita la Muzeul Van Gogh este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile experiențe pentru iubitorii de artă sau pentru oricine dorește să descopere frumusețea și trăirile din spatele acestor opere măiestrite. Lăsați-vă inspirați și emoționați de povestea artei și a vieții tumultoase a acestui geniu artistic, în timp ce explorați bogăția culturii și istoriei orașului Amsterdam.

Cartierul Roșu: O perspectivă culturală unică

Cartierul Roșu O perspectivă culturală unică

Cartierul Roșu din Amsterdam, cunoscut în întreaga lume pentru atmosfera sa vibrantă și spectaculoasă, oferă o fereastră asupra unei lumi adesea greșit interpretate și înconjurate de controverse. Acest cartier emblematic combină tradiția și modernitatea, fiind un exemplu de toleranță și diversitate culturală. Descoperiți secretele și istoria din spatele acestui cartier captivant și dezvăluiți misterele care se ascund în spatele luminitelor roșii distinctive.

Tradiții și modernitate în cel mai faimos cartier

Tradiții și modernitate în cel mai faimos cartier

Pe străduțele înguste și pietruite ale Cartierului Roșu, veți descoperi cum tradițiile se împletesc cu stilul de viață modern și cosmopolit al Amsterdamului. În acest cartier, cultura olandeză este prezentată într-un mod atât de viu și captivant, dezvăluind esența orașului. Aici, puteți înțelege de ce toleranța și diversitatea reprezintă valori fundamentale în cultura tradițională olandeză și în istoria Amsterdamului.

Secretele și istoria din spatele luminilor roșii

Secretele și istoria din spatele luminilor roșii

Cartierul Roșu este mai mult decât un simplu loc unde vă puteți petrece vacanța. Prin bogăția de istorie și tradiții pe care o posedă, districtele sale luminoase invită vizitatorii să intre într-un adevărat labirint de povești și de curiozități. Veți descoperi cum locuitorii acestui cartier și industria de divertisment pentru adulți, supraviețuiesc tradițiilor într-un mediu în schimbare rapidă și se unesc cu noul pentru a forma o realitate fascinantă.

Explorarea Cartierului Roșu vă va oferi o experiență unică și vă va deschide o lume de posibilități și înțelegere în istoria și tradițiile fantastice ale Amsterdamului. Indiferent de opiniile pe care le aveți cu privire la acest cartier, nu uitați că este un simbol al toleranței și diversității numai în acest oraș special, oferind un spectacol inedit de cultură și istorie pentru vizitatorii în căutare de aventură și cunoaștere autentică.

Cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam

Cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam

Amsterdamul este un oraș în care cultura și istoria se împletesc pentru a crea experiențe vibrante pentru turiști. Orașul are o abundență de obiective turistice ce cuprind muzee tematice, galerii de artă și monumente istorice ce așteaptă să fie explorate de cei pasionați de istorie și cultură.

Cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam4

Un exemplu fascinant al bogăției culturale a orașului este varietatea de muzee dedicată istoriei pentru a înțelege mai bine trecutul captivant al orașului Amsterdam. Acestea includ Muzeul Maritim Național, Muzeul de Istorie din Amsterdam și Muzeul Ermitaj Amsterdam.

Cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam2

Acest oraș vibrant oferă oportunități excelente de a descoperi capodoperele artistice în numeroasele sale galerii de artă. De la cele mai cunoscute, cum ar fi Rijksmuseum și Muzeul Van Gogh, până la galerii mai mici și contemporane, cum ar fi Galeria Huis Marseille și FOAM, opțiunile sunt nelimitate.

„Amsterdamul este un oraș în care cultura și istoria se împletesc pentru a crea experiențe vibrante pentru turiști.”

Cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam3

În plus față de muzee și galerii, nu uitați să explorați pe jos străduțele pietonale și să vizitați monumentele importante ale orașului. Plimbă-te în jurul Canalului Belt, admiră Casa Anne Frank și arhitectura impunătoare a Bisericii Westerkerk. Fiecare dintre aceste locuri are povestea sa unică și contribuie la istoria și cultura Amsterdamului.

 1. Vizitează muzeele tematice pentru a te familiariza cu istoria Amsterdamului.
 2. Explorează galeriile de artă pentru a admira capodoperele artistice ale orașului.
 3. Plimba-te pe străduțele pietonale și vizitează monumentele istorice.

Indiferent de metoda aleasă pentru a explora cultura și istoria vibrantă a orașului Amsterdam, cu siguranță vei rămâne cu amintiri memorabile și o apreciere mai profundă a acestui oraș și al oamenilor care îl animă.

Explorând Piața Dam – Inima politică și socială din Amsterdam

Explorând Piața Dam - Inima politică și socială din Amsterdam

Una dintre cele mai importante locații din Amsterdam, Piața Dam reprezintă inima politică și socială a orașului. În această zonă centrală, puteți explora o serie de monumente istorice și evenimente care redau complexitatea și fascinația vieții din Amsterdam. De la Palatul Regal până la diverse manifestări culturale ce au loc de-a lungul anului, Piața Dam este o fereastră spre istoria și dinamismul acestei metropole europene.

Monumente istorice și evenimente demne de vizitat

Monumente istorice și evenimente demne de vizitat

O plimbare în Piața Dam vă va oferi ocazia să descoperiți numeroase monumente emblematice. Printre acestea, puteți admira Palatul Regal, biserici din epoca de aur a Amsterdamului, dar și clădiri care adăpostesc instituții și muzee remarcabile. Pe lângă arhitectura impresionantă, în Piața Dam se organizează diverse evenimente culturale și sociale, de la sărbători naționale la spectacole de stradă sau concerte în aer liber.

Palatul Regal: O frântură de istorie

Palatul Regal O frântură de istorie

Unul dintre principalele puncte de atracție în Piața Dam este Palatul Regal Amsterdam. Acest edificiu impunător a fost construit în secolul al XVII-lea și a fost inițial sediu al primăriei orașului. De-a lungul timpului, palatul a devenit reședința oficială a familiei regale olandeze și în prezent este utilizat pentru diverse evenimente și funcții oficiale. Vizitarea Palatului Regal vă oferă o viziune interesantă asupra istoriei și politicii Amsterdamului, precum și o frumoasă experiență arhitecturală.

Relaxare și natură în Parcul Vondelpark

Relaxare și natură în Parcul Vondelpark

Parcul Vondelpark reprezintă un loc ideal pentru a evada din agitația orașului și a te bucura de natură în Amsterdam. Să explorăm împreună acest parc urban plin de activități de recreere, populare printre localnici și turiști.

O oază verde în mijlocul urbanului

O oază verde în mijlocul urbanului

Parcul Vondelpark oferă o adevărată oază de verdeață în inima vibrantei metropole. Plimbându-te prin acest parc, vei observa nu doar spațiile generoase de grădinărit, ci și numeroași arbori și alei înverzite perfecte pentru relaxare. Un loc ideal pentru a petrece timp în natură fără a fi nevoie să părăsești orașul.

Sport și activități de recreere pentru toți

Sport și activități de recreere pentru toți

Fie că ești sportiv sau preferi să îți petreci timpul în aer liber, Parcul Vondelpark are ceva de oferit pentru toate gusturile. Printre cele mai populare activități de recreere se numără joggingul pe traseele amenajate, picnicurile în zonele special create și participarea la diverse evenimente culturale. Astfel, indiferent de vârsta sau interesele tale, poți fi sigur că vei găsi activități potrivite pentru tine în acest minunat parc.

Locuri de vizitat în Amsterdam – Viața de noapte și localuri autentice

Locuri de vizitat în Amsterdam - Viața de noapte și localuri autentice1

Amsterdamul este de asemenea renumit pentru viața sa de noapte vibrantă și localurile autentice. Orașul oferă o varietate de locuri în care poți petrece seara și noaptea, asigurându-se că orice vizitator găsește ceva pe gustul său. Indiferent dacă ești în căutarea unui pub tradițional sau a unui club modern, Amsterdamul îți va oferi o experiență memorabilă.

Degustați berea locală într-unul dintre celebrele puburi tradiționale ale orașului, cum ar fi Café Hoppe sau Café De Dokter. Aceste localuri autentice din Amsterdam au o atmosferă primitoare și oferă o gamă largă de beri locale și internaționale.

Scena variată a orașului asigură că orice vizitator va găsi locul perfect pentru a petrece noaptea.

Locuri de vizitat în Amsterdam - Viața de noapte și localuri autentice4

Dacă sunteți în căutarea unei experiențe mai energice, dansați până în zori în cluburile moderne ale Amsterdamului, cum ar fi Paradiso sau Melkweg. Aici veți întâlni o atmosferă plină de viață, cu muzică live și DJ-uri internaționali care vă vor ține în mișcare toată noaptea.

Locuri de vizitat în Amsterdam - Viața de noapte și localuri autentice3

În Amsterdam, puteți găsi de asemenea baruri specializate în gin, cocktail-uri și chiar băuturi tradiționale olandeze, precum jenever, un gin distilat local. Amsterdamul oferă ceva pentru toți pasionații de viața de noapte, de la localuri autentice și intime până la cluburi moderne și zgomotoase.

Locuri de vizitat în Amsterdam - Viața de noapte și localuri autentice2
 • Puburi tradiționale – Café Hoppe, Café De Dokter
 • Cluburi moderneParadiso, Melkweg
 • Baruri specializate – Proeflokaal De Ooievaar, House of Bols

Viața de noapte în Amsterdam și localurile autentice sunt o adevărată atracție și merită să fie incluse în programul vizitei dvs. în acest oraș fascinant.

O călătorie în timp la Muzeul Anne Frank

O călătorie în timp la Muzeul Anne Frank

Muzeul Anne Frank oferă o perspectivă profundă asupra perioadelor întunecate din istoria omenirii și un loc plin de emoții, ce aduce poveștile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial mai aproape de noi. Pe lângă istoria Amsterdamului, acest loc impresionant prezintă importanța educației și culturii în societate.

Casa care ascunde povești emoționante

Cu ochii plini de curiozitate, veți avea ocazia să explorați casa în care Anne Frank și familia sa s-au ascuns în timpul războiului, confruntându-se cu teama, speranța și dorința de a supraviețui. Locul în care au trăit ascunși, acum păstrat în forma unui muzeu, oferă o experiență unică, cu emoții contrastante și o lecție de istorie vie.

Impactul istoric și importanța educațională

Muzeul Anne Frank nu este doar un simplu loc de vizitat, el are un impact istoric deosebit și o importanță educațională majoră. Orașul Amsterdam și acest muzeu se mențin ca o piatră de hotar pentru memoria unor vremuri întunecate și sunt un apel la toleranță, înțelegere și respect pentru diversitatea culturală și istorică.

Experiențe culinare: Gustă din bucătăria tradițională

Experiențe culinare Gustă din bucătăria tradițională

Amsterdam oferă o varietate uriașă de experiențe culinare, care așteaptă să fie descoperite de către vizitatori. Pentru a avea o călătorie completă în acest oraș vibrant, nu trebuie să ratezi diversitatea culinară pe care bucătăria tradițională din Amsterdam o are de oferit. De la street food până la restaurantele fine dining, vei descoperi o selecție vastă de gusturi și arome care îți vor rămâne în memorie.

Specialitățile locale precum heringul proaspăt și clătitele olandeze sunt doar câteva dintre preparatele pe care nu trebuie să le ratezi în timpul vizitei tale în Amsterdam. Încearcă chiar clătitele umplute cu hering, o combinație tradițională savuroasă care se găsește adesea în meniurile locale.

O călătorie în Amsterdam este o experiență de neuitat, iar gusturile și aromele bucătăriei locale adaugă o notă specială întregii aventuri.

Pentru cei care doresc să deguste din preparatele rafinate ale bucătăriei olandeze, există numeroase restaurante fine dining care servesc delicatese culinare locale și internaționale. Ia în considerare să încerci un meniu de degustare pentru a savura o paletă largă de gusturi și texturi rafinate.

 • Street food: gustă din street food-ul olandez autentic, precum bitterballen (chiftele olandeze crocante), poffertjes (mini-clătite pufoase) sau stroopwafels (vafe dulci cu sirop).
 • Restaurante fine dining: îndrăznește să te răsfeți cu preparate tradiționale reinterpretate într-un stil modern și sofisticat.
 • Braserii și cafenele: savurează o masă delicioasă într-un cadru relaxat, în braseriile și cafenelele care împletesc tradiționalul cu modernul în ceea ce privește gusturile și atmosfera.

Nu uita să adaugi pe lista ta de experiențe culinare în Amsterdam savurarea unei pahar de vin într-o crama tradițională, sau degustarea unei beri locale într-o pivniță istorică.

Amsterdamul și Farmecul Său Arhitectonic

Amsterdamul și Farmecul Său Arhitectonic

Arhitectura din Amsterdam constituie una dintre principalele atracții ale orașului, îmbinând într-un mod fascinant clădirile istorice cu designul modern. Vizitând zona canalurilor, veți descoperi fațadele înguste și pitorești ale caselor tradiționale olandeze.

Amsterdamul și Farmecul Său Arhitectonic2

În plus, orașul oferă o perspectivă asupra evoluției arhitecturii în zonele nou dezvoltate, unde se remarcă clădiri moderne ce pun accent pe durabilitate și inovație.

Stilul Arhitectonic: Fațade înguste, scări înclinate

Stilul Arhitectonic Fațade înguste, scări înclinate

Explorând canalele orașului, veți fi cucerit de farmecul arhitectonic din Amsterdam.

Stilul Arhitectonic Fațade înguste, scări înclinate2

Fațadele înguste și înalte ale caselor olandeze, împreună cu scările înclinate și ferestrele mari creează un cadru de poveste.

Stilul Arhitectonic Fațade înguste, scări înclinate3

Această arhitectură unică este rezultatul istoriei și dezvoltării orașului, în care spațiul era limitat și impozitele se stabileau în funcție de lățimea clădirilor.

Arhitectura modernă: Clădiri inovative și durabile

Arhitectura modernă Clădiri inovative și durabile

Amsterdamul nu este numai un oraș cu tradiție, ci și un centru al inovației în domeniul arhitecturii. Clădirile moderne găzduiesc instituții culturale, spații de birouri și chiar locuințe. Arhitectura modernă din Amsterdam pune accent pe sustenabilitate, utilizând materiale ecologice și soluții tehnologice avansate pentru eficiență energetică. Astfel, orașul reprezintă un exemplu al îmbinării armonioase între tradiție și inovație în arhitectură.

Vacanță în Amsterdam – Ghid pentru cumpărături

Vacanță în Amsterdam - Ghid pentru cumpărături

Amsterdamul oferă o gamă largă de opțiuni de cumpărături, fie că ești în căutarea ultimelor tendințe în modă sau a unui suvenir special. Orașul vibrant te așteaptă să descoperi locuri de cumpărături în Amsterdam, de la piața de flori până la magazinele de designer, oferind șansa de a achiziționa suveniruri din Amsterdam.

De la piața de flori la magazinele de designer

Nu rata faimoasa piața de flori, Bloemenmarkt, locul ideal pentru a achiziționa bulbi de lalele proaspăte și a descoperi o gamă variată de plante. Pe lângă flori, aici vei putea găsi și diverse obiecte decorative pentru casă și grădină. Dacă ești interesat de haine și accesorii de la designeri renumiți, fă o vizită pe P.C. Hooftstraat, unde vei găsi magazine ale unor branduri precum Gucci, Louis Vuitton și Chanel.

Suveniruri caracteristice și cadouri memorabile

Pentru a achiziționa suveniruri autentice din Amsterdam, vizitează magazinele specializate ca The Dutch Clog Shop, unde vei găsi celebrii pantofi de lemn olandezi, sau Henri Willig Cheese & More, pentru a lua cu tine delicioasele brânzeturi olandeze. Nu uita să vizitezi unul din magazinele Delftware, cu ceramică alb-albastră tradițională olandeză, pentru a alege cadouri cu adevărat memorabile.

Concluzie

Concluzie

Amsterdam este o destinație de neuitat, cu o multitudine de fațete care te invită să le explorezi: de la bogăția scenelor de artă și istorie, la parcurile sale liniștite și viața de noapte palpitantă. Indiferent de interesele tale, orașul Amsterdam te va surprinde cu frumusețea, cultura și energia sa unică.

În călătoria în Amsterdam vei descoperi atracții inedite, pline de istorie și frumusețe și vei rezona cu spiritul vibrant al orașului. Fie că te relaxezi în Parcul Vondelpark, admiri operele impresionante din Muzeul Van Gogh sau participi la evenimente în Piața Dam, cu siguranță vei trăi experiențe memorabile.

O vacanță în Amsterdam te îmbie să te bucuri de o varietate de experiențe – savoarea culinară, explorarea arhitecturii uimitoare și a scenei culturale variate. Ești invitat să te pierzi pe străduțele canalelor, să admiri farmecul arhitectonic și să îți îmbogățești spiritul în această călătorie fascinantă prin Amsterdam.

Întrebări Frecvente

FAQ

Care sunt principalele locuri de vizitat în Amsterdam?

Principalele locuri de vizitat în Amsterdam includ canalele orașului, Muzeul Van Gogh, Cartierul Rosu, Piața Dam, Parcul Vondelpark, Muzeul Anne Frank și numeroase localuri și restaurante tradiționale.

Cum pot explora canalele Amsterdamului?

Canalele Amsterdamului pot fi explorate în diverse moduri, cum ar fi plimbările cu barca, bicicleta sau chiar pe jos. Canalul Belt, inelul principal de canale, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și un loc ideal pentru a admira peisajul urban.

Ce pot vedea la Muzeul Van Gogh?

Muzeul Van Gogh adăpostește cea mai mare colecție de lucrări ale faimosului pictor, oferind o incursiune emoționantă și educativă prin viața și opera sa. Aici puteți admira unele dintre cele mai iconice tablouri ale sale, precum și evoluția stilului său artistic.

Ce atracții oferă Cartierul Roșu?

Cartierul Rosu este cunoscut pentru vitrinele sale colorate și locurile sale de divertisment. De asemenea, cartierul este un exemplu de toleranță și diversitate culturală, iar vizitatorii pot descoperi secretele și istoria acestui faimos cartier.

Care sunt unele dintre cele mai faimoase muzee și monumente istorice din Amsterdam?

Amsterdamul oferă o diversitate de muzee și monumente istorice, printre care Muzeul Van Gogh, Muzeul Anne Frank, Piața Dam și Palatul Regal. Aceste atracții se concentrează pe cultura și istoria orașului și sunt ideale pentru cei pasionați de istorie și artă.

Ce activități de recreere pot găsi în Parcul Vondelpark?

Parcul Vondelpark oferă o multitudine de activități de recreere, cum ar fi jogging, plimbări cu bicicleta, picnicuri și diverse evenimente culturale. Este o oază de relaxare și natură în mijlocul orașului agitat.

Ce experiențe culinare tradiționale pot savura în Amsterdam?

În Amsterdam, puteți să vă delectați cu specialități locale precum heringul proaspăt, clătitele olandeze și multe alte delicii. Varietatea de opțiuni culinare cuprinde de la street food până la restaurante fine dining.

Care sunt cele mai bune zone pentru cumpărături în Amsterdam?

Amsterdamul oferă o gamă largă de opțiuni de cumpărături, incluzând faimoasa piață de flori, magazine de designer și magazine de suveniruri. Este un oraș vibrant în care puteți găsi cele mai recente tendințe în modă și cadouri memorabile.


Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *