Cât costă o excursie în China? Ghidul tău complet pentru o vacanță de neuitat

Cât costă o excursie în China Ghidul tău complet pentru o vacanță de neuitat

China este o țară a contrastelor, unde se întâlnesc modernitatea și istoria, tradiția și inovația. Poți descoperi o mulțime de destinații fabuloase, de la Zidul Chinezesc până la metropolele vibrante precum Beijing și Shanghai. Dar cât te costă o astfel de experiență? Iată un ghid complet care îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.

1. Cât costă o excursie în China – bugetul detaliat, pas cu pas

Bugetul de calatorie pentru China

Începem cu o privire de ansamblu asupra bugetului de călătorie pentru China. Costurile pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi durata călătoriei, numarul de călători, tipul de cazare și bugetul disponibil.

1.1 Bugetul zilnic

Așadar, bugetul de călătorie poate fi un factor decisiv când vine vorba de planificarea unui concediu sau a unei escapade. Pentru a te asigura că ai parte de o experiență plăcută, fără a te îngrijora constant de fonduri, este esențial să-ți evaluezi corect necesitățile financiare și să planifici bugetul în funcție de stilul tău de călătorie.

Cât cheltuiești zilnic în China dacă ai buget redus (Backpackers)

Pentru backpackeri, care sunt adesea călătorii ce preferă să exploreze destinațiile într-un mod economic, un buget zilnic de aproximativ 177 RON (sau echivalentul în valuta locală) pentru două persoane este realist. Acest buget ar trebui să acopere necesitățile de bază, cum ar fi:

 • Cazarea în hosteluri sau camere partajate.
 • Mesele la cantine locale sau gătitul propriu.
 • Transportul public sau alternativ, cum ar fi mersul pe jos sau bicicleta.
 • Activități gratuite sau cu preț redus, cum ar fi vizitarea muzeelor în zilele cu intrare liberă.

Turiștii cu buget mediu

Cei care preferă un confort moderat pot avea nevoie de un buget zilnic de aproximativ 393 RON pentru două persoane. Acest buget mai generos ar putea include:

 • Cazare în hoteluri de 2-3 stele sau apartamente închiriate.
 • Mese în restaurante cu prețuri medii sau fast-fooduri cunoscute.
 • Transportul cu taxiuri sau închirierea unei mașini pentru mai multă libertate de mișcare.
 • Acces la atracții turistice cu taxă de intrare sau excursii organizate.

Turistii cu cu un buget mai mare

Pentru cei care doresc să experimenteze luxul sau confortul maxim în călătorii, un buget de 530 RON pe zi pentru două persoane poate oferi:

 • Cazare în hoteluri de 4-5 stele sau în locații deosebite.
 • Mese la restaurante fine dining sau experiențe culinare unice.
 • Transport privat, cum ar fi închirierea unei mașini premium sau chiar servicii de șofer.
 • Acces VIP la atracții turistice, tururi private și alte experiențe exclusive.

Este important de menționat că aceste sume sunt orientative și pot varia în funcție de destinație, sezon, preferințele personale și fluctuațiile cursului de schimb. În plus, pentru a evita surprizele neplăcute, este recomandat să ai un fond de rezervă pentru eventualități.

1.2 Exemple de bugete pe tip de calatorie

Pentru a te ajuta sa iti faci o idee mai clară, iata cateva exemple de bugete pentru o vacanta de 2 saptamani in China, pentru 2 persoane:

Buget Mic (Backpacker): 3000 RON

Călătorii cu buget mic sunt adesea backpackerii, care caută să experimenteze cât mai mult cu cât mai puțini bani. Iată la ce să te aștepți pentru aproape 3000 RON, estimat:

 • Cazare: Hosteluri sau dormitoare comune, cu un preț mediu de 50 RON pe noapte, totalizând aproximativ 700 RON pentru 2 săptămâni.
 • Mâncare: Mese la restaurante locale sau street food, cu un buget de aproximativ 30 RON pe zi de persoană, adică 840 RON pentru ambele persoane.
 • Transport: Folosirea transportului public intensiv și trenuri de clasa a doua pentru distanțe lungi, aproximativ 500 RON de persoană.
 • Atracții turistice: Acces la atracții cu intrare gratuită sau foarte ieftină, alocând în jur de 300 RON pentru vizite.
 • Diverse: Un buget mic pentru suveniruri și cheltuieli neprevăzute, aproximativ 300 RON.

Buget Mediu (Călător): În jur de 7000 RON

Un buget mediu oferă mai mult confort și flexibilitate:

 • Cazare: Hoteluri de 3 stele sau pensiuni confortabile, cu un preț mediu de 150 RON pe noapte, totalizând aproximativ 2100 RON pentru 2 săptămâni.
 • Mâncare: Restaurante cu servicii complete și câteva mese fine, cu un buget de aproximativ 70 RON pe zi de persoană, adică 1960 RON pentru ambele persoane.
 • Transport: Închirierea unui autoturism pentru câteva zile și utilizarea trenurilor de clasă superioară, presupunem un buget de 1200 RON de persoană.
 • Atracții turistice: Participare la excursii organizate și vizitarea atracțiilor cu taxă, alocând în jur de 1200 RON pentru intrări.
 • Diverse: Un buget rezonabil pentru cumpărături, suveniruri și alte cheltuieli, aproximativ 1000 RON.

Buget Mare (Turist): În jur de 15000 RON

Cei cu buget mare își pot permite mult mai multe luxuri:

 • Cazare: Hoteluri de 4-5 stele sau boutique hoteluri, cu un preț mediu de 350 RON pe noapte, totalizând aproximativ 4900 RON pentru 2 săptămâni.
 • Mâncare: Mese la restaurante de top și experiențe culinare excepționale, cu un buget de aproximativ 150 RON pe zi de persoană, adică 4200 RON pentru ambele persoane.
 • Transport: Închirierea unei mașini de lux sau zboruri interne pentru a economisi timp, presupunem un buget de 2000 RON de persoană.
 • Atracții turistice: Vizite private sau acces VIP la atracții, cu un buget de 2000 RON pentru intrări și ghiduri.
 • Diverse: Un buget generos pentru shopping de lux, spa și alte plăceri, aproximativ 2000 RON.

Aceste bugete sunt orientative și pot varia în funcție de fluctuațiile de preț, schimbarea cursului valutar și preferințele personale. Este întotdeauna recomandat să faci cercetări suplimentare și să te pregătești pentru cheltuieli neașteptate. De asemenea, este important de menționat că aceste costuri nu includ zborurile internaționale spre și dinspre China.

De asemenea, aceste cifre sunt doar estimari si pot varia in functie de orasele sau regiunile vizitate.

2. Costul mediu al vieții în China

Costul mediu al vieții în China

În medie, costul vieții în China este aproape identic cu cel din România. Cu toate acestea, prețurile pot varia considerabil în funcție de orașul și regiunea în care te afli.

2.1 Costul vieții în diferite orașe din China

China, ca a doua mare economie a lumii, prezintă un contrast major între costul vieții din diferitele sale orașe. Acest lucru este influențat de o varietate de factori, inclusiv de dezvoltarea economică, densitatea populației și accesul la servicii.

Guangzhou – Orașul Guangzhou, cunoscut și ca hub comercial și industrial, afișează un cost de viață semnificativ mai mare decât în multe alte părți ale țării. Chiria pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului poate costa în medie 3.000 – 6.000 RMB (aproximativ 450 – 900 USD), în timp ce în afara centrului prețurile scad la 1.500 – 3.000 RMB (aproximativ 225 – 450 USD). Costurile alimentelor variază, dar o masă la un restaurant mediu costă în jur de 20 – 50 RMB (aproximativ 3 – 7.5 USD). Transportul public este relativ ieftin, cu un bilet unic costând aproximativ 2-4 RMB (0.30 – 0.60 USD), iar un abonament lunar variind între 100 – 200 RMB (aproximativ 15 – 30 USD).

Hong Kong – Considerat unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, Hong Kong are un cost al vieții care reflectă statutul său de centru financiar și comercial major. O chirie lunară pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului poate ajunge la 15.000 – 30.000 HKD (aproximativ 1.900 – 3.800 USD), iar în afara centrului la 9.000 – 20.000 HKD (aproximativ 1.150 – 2.550 USD). Alimentele pot fi de asemenea costisitoare, cu mese în restaurantele de mijloc costând în jur de 50 – 150 HKD (aproximativ 6.4 – 19 USD). Transportul în Hong Kong este eficient și variază în prețuri, cu un bilet de metrou de la 10 HKD (aproximativ 1.28 USD) la 25 HKD (aproximativ 3.2 USD), în funcție de distanță.

În comparație cu alte orașe chinezești, cum ar fi Xi’an sau Chengdu, unde costul vieții poate fi mai redus cu până la 30-40%, aceste două orașe sunt exemple de zone urbane unde costurile sunt majorate de cererea mare și de infrastructura dezvoltată. De exemplu, în Xi’an, chiria pentru un apartament similar poate fi de 1.200 – 2.500 RMB (aproximativ 180 – 375 USD), iar o masă la un restaurant mediu va costa aproximativ 15 – 30 RMB (aproximativ 2.25 – 4.5 USD).

Pentru persoanele care se mută în China sau care călătoresc frecvent, este important să se ia în considerare aceste costuri și să se planifice bugetul corespunzător.

2.2 Prețurile locale pe tipuri de cheltuieli

Prețurile locale pe diferite tipuri de cheltuieli sunt un factor important de luat în considerare atunci când călătorim sau ne relocăm într-o nouă țară. Aceste costuri pot influența semnificativ bugetul general, iar diferențele pot fi surprinzătoare, așa cum este cazul comparației între China și România.

În China, luarea mesei la restaurant poate fi considerabil mai accesibilă decât în România. Acest lucru se datorează parțial costurilor mai scăzute ale ingredientelor și mâinii de lucru, precum și abundentei de opțiuni de luat masa care concurează pentru clienți. Consumatorii pot alege dintr-o varietate de restaurante, de la opțiuni ieftine de street food până la restaurante fine dining. În medie, o masă la un restaurant de gamă medie în China ar putea costa în jur de 20-50 RMB (Renminbi), echivalentul a aproximativ 3-8 USD, în timp ce în România, aceeași masă ar putea costa între 50-100 RON (Lei), adică aproximativ 12-25 USD.

În ceea ce privește cazarea, China prezintă prețuri mai ridicate din cauza cererii mari, în special în orașele mari precum Beijing sau Shanghai. Hotelurile pot varia de la opțiuni economice la hoteluri de lux, iar prețurile pentru o noapte de cazare pot începe de la aproximativ 300 RMB (aproximativ 45 USD) pentru opțiuni bugetare și pot ajunge la câteva mii de RMB pentru hoteluri de cinci stele. În comparație, în România, prețurile pentru cazare sunt adesea mai mici, cu hoteluri de trei stele care pot începe de la aproximativ 150-300 RON (aproximativ 35-70 USD) per noapte.

Este esențial pentru călători să-și facă cercetările înainte de a vizita o țară nouă și să ia în considerare toate tipurile de cheltuieli pentru a-și planifica bugetul. În acest caz, vizitatorii din China ar putea aloca mai puțin pentru mese și mai mult pentru cazare, în timp ce în România, situația ar putea fi inversă. Acest lucru poate ajuta la evitarea surprizelor neplăcute și la garantarea unei experiențe de călătorie plăcute și confortabile.

3. Cât costă un bilet de avion din România în China

Cât costă un bilet de avion din România în China

Călătoria cu avionul din București către China, fie că este vorba de Shanghai sau Hong Kong, necesită de obicei o escală, deoarece zborurile directe sunt raritate sau deloc disponibile. Prețul biletelor de avion pentru această destinație începe de la aproximativ 450-500 de euro, însă acesta poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori.

Unul dintre factorii cheie care influențează prețul biletelor este perioada anului în care călătorești. Spre exemplu, prețurile pot să crească în timpul sezonului de vârf, care include sărbătorile, festivalurile importante din China, sau vacanțele școlare. De asemenea, cumpărarea biletelor cu câteva luni în avans poate duce la economii semnificative.

Taxele adiționale sunt un alt aspect de luat în considerare. Acestea pot include taxe de aeroport, taxe de securitate, suprataxe de combustibil și taxe pentru bagaje suplimentare, dacă este cazul. Unele companii aeriene oferă tarife care includ toate taxele, în timp ce altele le pot lista separat, așa că este important să verifici detaliile tarifului înainte de a efectua o rezervare.

Companiile aeriene care operează zboruri din București către China cu o escală includ, de exemplu, Qatar Airways (cu escală la Doha), Turkish Airlines (cu escală la Istanbul), Lufthansa (cu escală la Frankfurt sau Munchen) și multe altele. Durata călătoriei și confortul în timpul escalei pot varia, așa că asigură-te că iei în considerare și aceste aspecte atunci când alegi un zbor.

Este recomandat să folosești site-uri de comparare a zborurilor pentru a găsi cea mai bună ofertă disponibilă și să verifici recenziile companiilor aeriene pentru a te asigura că ai o experiență de zbor plăcută. De asemenea, este bine să verifici și politica de anulare sau modificare a zborurilor, pentru a fi pregătit în cazul unor schimbări neprevăzute ale planurilor tale de călătorie.

Pentru a te asigura că te conformezi tuturor cerințelor de intrare în China, este esențial să verifici și ultimele informații privind viza și să te asiguri că pașaportul tău este valabil pentru cel puțin șase luni de la data călătoriei.

4. Cât costă cazarea în China

Cât costă cazarea în China

Când vine vorba de cazare în China, opțiunile sunt nesfârșite și se potrivesc oricărui buget sau preferință. În centrul luxului, Macau strălucește ca un exemplu suprem, unde hotelurile de cinci stele oferă nu doar un pat pentru somn, ci o experiență completă. Un astfel de hotel poate include servicii de spa, cazinouri, piscine infinit și restaurante cu stele Michelin. Prețul unei nopți de cazare începe de la aproximativ 250 de dolari, dar ceea ce primești în schimb depășește cu mult simpla noapte de cazare; este o imersiune în rafinament și servicii de top.

Pe de altă parte, pentru călătorii cu buget redus sau pentru cei care doresc să experimenteze cultura locală mai autentic, hostelurile din Beijing sunt o opțiune excelentă. Cu prețuri începând de la aproximativ 15 dolari pe noapte, acestea oferă oportunitatea de a întâlni alți călători și de a avea acces la facilități comune, cum ar fi bucătării și săli de mese, oferind în același timp o locație centrală de unde poți explora orașul. Multe hosteluri organizează tururi și evenimente care te pot ajuta să descoperi cultura și istoria bogată a Chinei.

Indiferent de alegerea făcută, este important să ții cont de locație, accesul la transportul public și proximitatea față de principalele atracții turistice. În plus, verifică recenziile online și asigură-te că rezervi în avans, mai ales în perioadele de vârf turistic. Când vine vorba de cazare în China, diversitatea și ospitalitatea sunt cuvintele de ordine, iar fiecare călător poate găsi cu ușurință locul potrivit pentru a-și începe aventura în această țară fascinantă.

5. Cât costă mâncarea și transportul în China

Cât costă mâncarea și transportul în China

În China, cultura culinară stradală sau „street food” este una dintre cele mai accesibile și autentice modalități de a experimenta gastronomia locală. Ieftină și diversificată, mâncarea de pe stradă oferă o gamă largă de opțiuni, de la noodles sau tăieței până la jiaozi (dumplings chinezești) și baozi (chifle umplute cu carne sau legume), care pot varia de la câțiva cenți până la câteva dolari. O porție generoasă de noodles, spre exemplu, poate fi achiziționată cu aproximativ un dolar, oferind o masă sățioasă și gustoasă.

Pe lângă mâncarea stradală, restaurantele locale pot oferi, de asemenea, mese la prețuri accesibile, cu meniuri ce încep de la câțiva dolari. Este important pentru călători să recunoască că prețurile pot varia semnificativ în funcție de locație, cu prețuri mai mari în orașele metropolitane precum Beijing și Shanghai, și mai scăzute în zonele rurale sau orașele mai mici.

Când vine vorba de transport, China dispune de o infrastructură extinsă și eficientă, de la trenuri de mare viteză (High-Speed Rail, HSR) până la autobuze și metrouri urbane. Un bilet de tren între principalele orașe poate varia considerabil în funcție de clasa aleasă și distanță. Pentru călătorii cu buget redus, trenurile de noapte sau cele fără rezervare sunt opțiuni viabile, cu prețuri începând de la 20 de dolari. Trenurile de mare viteză oferă confort și viteza, cu prețuri între 55 și 120 de dolari pentru destinații populare. De exemplu, un bilet pe ruta Beijing-Shanghai prin tren rapid poate costa în jur de 80 de dolari pentru clasa a doua și poate ajunge la 150 de dolari pentru clasa business.

Este esențial pentru vizitatori să planifice în avans și să folosească aplicații locale pentru a verifica orarele și prețurile, precum și pentru a evita perioadele aglomerate cum ar fi sărbătorile naționale când prețurile pot crește și disponibilitatea scade. De asemenea, este recomandat să folosească carduri de transport local, care oferă reduceri și ușurează accesul la multiple forme de transport public.

6. Cât costă activitățile de agrement

Cât costă activitățile de agrement

Cât costă o vacanță în China depinde foarte mult și de câte obiective turistice ajungi să vezi. Majoritatea biletelor de intrare costă până în 20 de dolari.

7. Oferte de turism pentru China

Oferte de turism pentru China

Dacă ți se pare prea complicat să planifici pe cont propriu o vacanță în China, poți apela la ofertele agențiilor de turism din România. Acestea oferă circuite în China cu prețuri pornind de la 1000-1500 de euro de persoană.

8. Experiența personală a unei călătorii în China

Experiența personală a unei călătorii în China

Din experiența mea, o călătorie în China poate fi o aventură de neuitat. O vacanță de trei săptămâni în China, pe cont propriu, pe traseul Beijing – Xian – Chengdu – Yangshuo – Hong Kong – Taipei – Shanghai – Beijing, a costat în jur de 3.000 de euro, aici intrând totul, de la bilete de avion, bilete de tren, cazare, viză, cumpărături și altele. Bineînțeles, contează și obiectivele turistice pe care le vizitezi. Nu mai punem la socoteală și suvenirurile, cadourile pentru familie și prieteni. În acest caz, bugetul poate urca puțin mai mult.

9. Ce să vizitezi în China

Ce să vizitezi în China

China, cu o civilizație ce își întinde rădăcinile în trecut cu mii de ani, este un loc unde istoria și modernitatea se întrepătrund într-un mod fascinant. Beijingul, inima culturală și politică a Chinei, este un oraș care oferă o incursiune profundă în trecutul țării, în timp ce în același timp îmbrățișează progresul și modernizarea.

Orasul Interzis, oficial cunoscut sub numele de Palatul Imperial, este un complex vast de palate care a servit ca reședință imperială și centru administrativ pentru împărații dinastiei Ming și Qing până în 1912. Acesta acoperă aproximativ 180 de acri și include aproximativ 980 de clădiri supraviețuitoare, fiind unul dintre cele mai importante simboluri ale tradiției arhitecturale chineze. Orasul Interzis este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și este vizitat de milioane de turiști în fiecare an.

Mormintele Ming reprezintă un alt sit istoric semnificativ, fiind locul de odihnă pentru 13 dintre cei 16 împărați ai dinastiei Ming. Mormintele se află în Valea Spiritelor, o zonă aleasă pentru conformitatea sa cu principiile Feng Shui, menite să asigure pacea veșnică a împăraților.

Palatul de Vara, situat la nord-vest de centrul Beijingului, a fost inițial un loc de refugiu pentru membrii regali pentru a evada de căldura orașului. Supraviețuind de-a lungul mai multor dinastii, acesta este un exemplu remarcabil al grădinilor imperiale chineze, combinând arhitectura tradițională chineză cu un peisaj natural frumos.

Piața Tiananmen este cunoscută ca fiind cea mai mare piață publică din lume, cu o semnificație profundă în istoria modernă a Chinei. A fost locul unor evenimente istorice de mare importanță, inclusiv protestele din 1989. Piața găzduiește Mausoleul lui Mao Zedong, Monumentul Eroilor Poporului și Muzeul Național al Chinei.

Marele Zid Chinezesc, o realizare arhitectonică monumentală și simbol al identității chineze, se întinde pe mii de kilometri de-a lungul istoricei frontiere nordice a Chinei. De-a lungul secolelor, a servit ca fortificație împotriva invaziilor și ca mijloc de control al migrației și comerțului. Marele Zid este considerat una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne și este vizibil din spațiu.

Aceste situri nu sunt doar atracții turistice, ci și mărturii ale bogăției culturale, arhitecturale și istorice a Chinei. Ele reprezintă povești despre puterea, arta și filosofia unei civilizații care a influențat cursul istoriei. Pentru orice călător în căutarea unei experiențe autentice, China oferă o călătorie în timp, descoperind straturi ale istoriei umane într-un mod pe care puține alte locuri din lume îl pot oferi.

10. Când este cel mai bun moment să vizitezi China

Când este cel mai bun moment să vizitezi China

Cea mai bună perioadă pentru a vizita China este în lunile aprilie și mai sau între lunile septembrie și noiembrie. În aceste intervale, poți evita căldura insuportabilă a verii și frigul aspru al iernii.

11. Ce să iei în considerare când călătorești în China

Ce să iei în considerare când călătorești în China

Când planifici o călătorie în China, este esențial să fii bine pregătit pentru a te bucura de o experiență plăcută și fără neplăceri. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

1. Obținerea Vizei

Pentru majoritatea călătorilor, este necesară obținerea unei vize pentru a intra în China. Începe procesul cu câteva luni înainte de călătoria planificată, deoarece procedura poate dura ceva timp. Există mai multe tipuri de vize, iar cea potrivită pentru tine depinde de scopul călătoriei (turism, afaceri, studii etc.). Informații actualizate despre procedura de aplicare și documentele necesare pot fi găsite pe site-ul ambasadei sau consulatului Chinei din țara ta.

2. Costurile de Călătorie

Prețurile în China pot varia semnificativ între diferite regiuni. De exemplu, orașele mari precum Beijing și Shanghai sunt cunoscute pentru costurile de trai mai ridicate, în timp ce orașele mai mici sau zonele rurale pot fi semnificativ mai accesibile. Este important să-ți planifici bugetul în consecință și să ai în vedere costuri pentru cazare, mâncare, transport și atracții turistice.

3. Bariera Lingvistică

Chineza mandarină este limba oficială și este vorbită de majoritatea populației. Deși în zonele turistice mari și în hotelurile internaționale vei găsi persoane care vorbesc engleză, este recomandat să înveți câteva expresii de bază în chineză sau să ai o aplicație de traducere la îndemână. Acest lucru nu doar că te va ajuta să navighezi mai ușor, dar va fi și apreciat de localnici.

4. Diferențe Culturale

China are o cultură bogată și profundă, cu tradiții și etichete care pot fi foarte diferite față de cele occidentale. Este important să te documentezi despre obiceiurile locale, cum ar fi modurile de salut, eticheta la masă și normele sociale, pentru a arăta respect față de cultura lor și pentru a evita neînțelegerile.

5. Conectarea la internet și la rețele sociale

Reține că multe servicii online populare în Occident, cum ar fi Google, Facebook și Twitter, sunt blocate în China. Pentru a accesa internetul liber, ar putea fi necesar să utilizezi un VPN (Virtual Private Network). Asigură-te că ai instalat și configurat un VPN de încredere înainte de a ajunge în China.

6. Sănătatea și măsurile de siguranță

Verifică recomandările de călătorie legate de vaccinări și alte precauții de sănătate. De asemenea, este prudent să ai o asigurare de călătorie care să acopere eventualele probleme medicale. Apa de la robinet nu este potabilă în multe locuri din China, așa că este recomandat să bei doar apă îmbuteliată.

7. Moneda și Plățile locale

Moneda oficială este Yuanul Chinezesc (RMB). Este o bună idee să ai la tine și numerar, deoarece nu toate locurile acceptă carduri de credit, mai ales în zonele mai puțin turistice sau rurale. Aplicațiile de plată mobile sunt foarte populare în China, dar pot necesita un cont bancar local pentru utilizare.

8. Transportul

China dispune de o rețea vastă de transport, inclusiv trenuri de mare viteză, autobuze și zboruri interne. În orașe, metrourile sunt un mod eficient și ieftin de a călători. Este bine să planifici din timp rutele și să achiziționezi bilete, mai ales în timpul sărbătorilor naționale când mulți oameni călătoresc.

9. Reguli de etichetă și cerințele legale în viguare

Respectă legile locale și comportamentul adecvat. În China, comportamente care sunt considerate acceptabile în alte țări pot fi ilegale sau văzute ca ofensatoare. De exemplu, fumatul în locuri publice este interzis în multe orașe. Este bine să te informezi cu privire la acest aspecte pentru a evita neplăcerile. Iată un mic ghid de reguli cu ce NU TREBUIE SĂ FACI, dacă călătorești în China:

1. Nu critica politica sau liderii țării

În China, critica publică a liderilor sau a politicii guvernamentale poate fi privită ca o ofensă serioasă. Este recomandat să eviți discuțiile politice în public sau pe rețelele de socializare.

2. Nu oferi cadouri nepotrivite

Când oferi cadouri, fii conștient de semnificațiile culturale. De exemplu, ceasurile sunt asociate cu moartea și sunt considerate un cadou nepotrivit. De asemenea, evită oferirea de obiecte în numărul patru, deoarece sunetul cuvântului pentru patru este similar cu cuvântul pentru moarte în limba chineză.

3. Nu refuza invitațiile la ceai sau la masă

A refuza o invitație la ceai sau la masă poate fi considerat un semn de lipsă de respect. Chiar dacă nu ești înfometat sau însetat, este politicos să accepți și să guști puțin.

4. Nu încălca regulile de etichetă la masă

Există multe reguli de etichetă la masa chinezească, cum ar fi să nu-ți înfigi bețișoarele în orez (acest lucru se face doar la funerale) și să nu mături mâncarea de pe farfurie ca și cum ai fi înfometat.

5. Nu ignora regulile de bune maniere în public

Scuipatul pe stradă, vorbitul tare sau împingerea pentru a intra într-un mijloc de transport în comun sunt considerate comportamente nepoliticoase în China.

6. Nu fotografiați persoane sau locuri fără permisiune

Unele locuri pot avea restricții de fotografiere din motive de securitate sau de respect cultural. Este important să ceri permisiunea înainte de a fotografia oameni sau locuri sacre.

7. Nu încalcă legea privind drogurile

China are legi extrem de stricte privind drogurile, cu pedepse severe, inclusiv pedeapsa capitală, pentru trafic sau posesie.

8. Nu subestimați importanța limbii și a gesturilor non-verbale

Limba chineză poate fi complexă și este important să fiți conștienți de modul în care gesturile sau expresiile non-verbale pot fi interpretate.

9. Nu neglijați normele de igienă personală

Chinezii pun mare preț pe curățenie, așa că asigurați-vă că respectați standardele de igienă personală.

10. Nu intră în dispute cu localnicii

Fii conștient că orice comportament agresiv sau confruntativ poate fi privit cu multă severitate.

Păstrând aceste reguli în minte, călătoria în China se poate transforma într-o experiență de neuitat, plină de învățare și apreciere culturală. Respectând cultura și obiceiurile locale, vei câștiga respectul și prietenia celor pe care îi întâlnești, deschizându-ți astfel porțile către adevărata bogăție a experiențelor culturale pe care China le are de oferit.

10. Urgențe

Important de reținut este numărul de urgență din China, care este 110 pentru poliție, 119 pentru pompieri și 120 pentru ambulanță. Este bine să ai la îndemână și adresa ambasadei sau consulatului țării tale în China, în caz de probleme.

Planificarea atentă și cunoașterea acestor aspecte te vor ajuta să ai o călătorie de neuitat și fără probleme în China.

12. Concluzie

Concluzie

Așadar, cât costă o excursie în China? Așa cum am văzut, răspunsul depinde de o serie de factori, inclusiv durata călătoriei, tipul de cazare, transportul și activitățile pe care dorești să le faci. Cu toate acestea, cu o planificare atentă și un buget realist, poți avea o vacanță de neuitat în această țară fascinantă. Vacanță plăcută!


Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *