Turnul din Pisa: O Perspectivă Unică!

Vizită la Turnul din Pisa

Turnul din Pisa, cunoscut și sub numele de Torre pendente di Pisa, reprezintă o veritabilă capodoperă arhitecturală, fiind al treilea cel mai vechi edificiu din Piazza del Duomo, după catedrală și baptisteriu. Construcția sa a început în august 1173 și s-a încheiat în 1392, devenind un simbol iconic al orașului Pisa și un punct de referință pentru ingineria medievală.

Cu toate acestea, turnul este poate cel mai cunoscut pentru înclinația sa caracteristică, o consecință a fundației inadecvate pe un teren prea moale, care nu a fost capabil să susțină greutatea construcției, provocând o înclinare încă din timpul construcției în secolul al XII-lea.

 • Înălțimea și structura Turnului din Pisa.
  • Înălțimea turnului variază între 55.86 metri (183 de picioare și 3 inci) pe partea inferioară și 56.67 metri (185 de picioare și 11 inci) pe partea superioară.
  • Greutatea totală a structurii este de aproximativ 14.500 de tone.
  • Un total de 296 sau 294 de trepte (în funcție de direcția de urcare) duc spre camera clopotelor.
Turnul înclinat din Pisa

Unghiul de înclinare al turnului este de aproximativ 3.97 de grade, echivalent cu o deviere de aproximativ 4.5 metri (15 picioare) de la verticală. Această caracteristică unică nu numai că a atras milioane de turiști, dar a și plasat Turnul înclinat din Pisa în lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte structuri istorice ale orașului.

Pentru cei pasionați de istorie și arhitectură, turnul oferă o perspectivă asupra puterii maritime a Pisei în Evul Mediu și este de neînlocuit printre obiectivele turistice din Pisa sau Pisae, cum se mai numește în limba latină acest frumos oraș din RegiuneaToscana, una dintre cele mai frumoase zone din Italia.

Conservarea și stabilizarea turnului au fost priorități majore pentru comunitatea internațională, cu eforturi de restaurare care au început în anii ’90 și care au reușit să reducă înclinarea de la 5.5 grade la 3.99 grade. Aceste lucrări de consolidare au implicat adăugarea de materiale de umplutură sub fundația turnului, introducerea de beton armat pentru stabilitate și utilizarea de tratamente chimice pentru a preveni eroziunea solului.

Datorită acestor eforturi, turnul inclinat din Pisa este acum protejat sub Legea Patrimoniului Cultural Italian, asigurându-se astfel conservarea sa pentru generațiile viitoare.

storie și arhitectură în Pisa

Vizitatorii care doresc să urce în turn trebuie să achiziționeze bilete în avans, iar costul unui bilet pentru adulți era de 20 de euro în 2021.

De asemenea, este important să știți că urcușul către vârf presupune parcurgerea a 269 de trepte. În ciuda provocărilor structurale și a închiderilor temporare pentru lucrări de restaurare, inclusiv închiderea din 1990 din cauza problemelor de siguranță, turnul a fost redeschis publicului 11 ani mai târziu și continuă să fie o atracție majoră, primind peste 5 milioane de vizitatori anual.

Baptisteriul din Pisa Italia

În timp ce Turnul din Pisa este o dovadă a ambiției umane și a greșelilor inginerești din trecut, este și o mărturie a perseverenței și inovației în domeniul conservării. În timp ce îl vizitați, nu uitați să explorați și restul Piazza dei Miracoli, un complex impresionant care include Domul din Pisa și Baptisteriul, două dintre cele mai importante obiective turistice din Pisa.

Aceste monumente, împreună cu Turnul Înclinat, alcătuiesc „Piața Minunilor” sau Piazza dei Miracoli, un obiectiv care nu trebuie ratat în timpul călătoriei dumneavoastră de vizitat în Pisa.

Istoria Turnului din Pisa

Istoria Turnului din Pisa

Conceput inițial ca un turn vertical pentru clopotele Catedralei din Pisa, turnul din Pisa a fost proiectat de arhitectul Bonanno Pisano, lucrările de construcție demarând în anul 1173. Încă de la început, turnul a fost destinat să devină un punct de reper pentru oraș, însă solul instabil, compus în mare parte din argilă și nisip, a provocat înclinarea structurii încă din timpul construcției, o provocare care avea să marcheze istoria sa.

 • Pauză în Construcție: Într-o încercare de a stabiliza solul, lucrările la turn au fost oprite pentru aproximativ 90 de ani, între 1178 și 1260, o decizie care a întârziat finalizarea sa.
 • Structura și Materialele: Realizat din aproximativ 14.200 de tone de marmură albă de Carrara, turnul se înalță la o înălțime de 56.86 metri și găzduiește șapte clopote, fiecare cu un nume specific și acordat la o notă muzicală distinctă, astfel: L’Assunta (La), Il Crocifisso (Si), San Ranieri (Do#), La Terza (Re), La Pasquereccia (Mi), Il Vespruccio (Fa#), Dal Pozzo (Sol).
Vechimea Turnului din Pisa

Pe parcursul anilor, turnul inclinat a ajuns la un unghi critic de înclinare de 5.5 grade în 1990, ceea ce a necesitat eforturi intense de restaurare. Între anii 1993 și 2001, aceste eforturi au redus înclinarea la 3.97 grade, iar în decembrie 2001, turnul a fost declarat stabil pentru următorii 300 de ani. În ultimii 20 de ani, turnul și-a pierdut încă 4 centimetri din înclinare, menținându-se la un unghi actual de 3.97 grade.

Clopot din Turnul din Pisa

Ironia sorții face ca stabilitatea turnului să fie asigurată tocmai de solul instabil care permite structurii să reziste la vibrațiile puternice și cutremurele din regiune. Această caracteristică a solului, deși inițial o problemă, s-a dovedit a fi un avantaj în timp, contribuind la longevitatea și rezistența turnului.

Din 1987, turnul inclinat din Pisa face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de întregul complex al Piazza del Duomo, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante obiective turistice din Pisa și un loc de neratat de vizitat în Pisa.

Turnul din Pisa cu Arhitectura și Secretele sale

Stabilitatea Turnului din Pisa

Când vizitați turnul din Pisa, vă veți întreba probabil cum a putut o structură atât de impresionantă să își păstreze înclinația fără a se prăbuși de-a lungul secolelor. Secretele arhitecturii sale și ale înclinării sunt la fel de fascinante ca și turnul însuși. Iată mai jos lista cu aceste secrete.

 • Fundația Slabă: Încă de la începutul construcției sale în anul 1173, turnul a început să se încline datorită fundației slabe, compus dintr-un amestec de nisip, argilă și mâl, care nu a putut suporta greutatea structurii.
 • Tentative de Echilibrare: Pe măsură ce turnul începea să se încline spre sud, constructorii au încercat să compenseze prin construirea de coloane și arcade mai mici pe partea de nord, în speranța de a echilibra structura. Cu toate acestea, aceste modificări au dus la schimbări multiple ale direcției de înclinare de-a lungul istoriei sale.
 • Stabilitatea Turnului: În ciuda provocărilor, turnul a rămas stabil de-a lungul timpului. Această stabilitate se datorează în parte pauzelor lungi de construcție, care au permis structurii să se așeze în solul moale, și bazei mai largi comparativ cu partea superioară, care a coborât centrul de masă și a crescut stabilitatea.
Arhitectura Turnului din Pisa

În prezent, înclinarea turnului este măsurată la aproximativ patru metri față de centrul bazei sale, iar inginerii continuă să monitorizeze și să facă ajustări pentru a asigura stabilitatea pe termen lung. Așadar, când vă aflați în fața acestui monument istoric, admirați nu doar frumusețea sa, ci și ingeniozitatea care a permis ca turnul înclinat să rămână în picioare de secole.

Secretele Înclinării turnului din Pisa

Aceste detalii nu sunt doar o lecție de istorie, ci și o dovadă a ingeniozității umane în fața provocărilor naturii. Prin urmare, când planificați să vizitați în Pisa, nu uitați să includeți turnul înclinat în itinerariul dumneavoastră, alături de Domul din Pisa și celelalte minuni din Piața Miracolelor.

Turnul Înclinat și Piazza dei Miracoli

Turnul Înclinat și Piazza dei Miracoli

Turnul din Pisa, cunoscut și sub numele de Torre pendente di Pisa, este o parte integrantă a ansamblului arhitectural din Piazza dei Miracoli, cunoscută și ca Piazza del Duomo. Această piață este inima culturală și spirituală a orașului Pisa, găzduind pe lângă turn alte edificii remarcabile precum Catedrala din Pisa, Baptisteriul Sfântul Ioan și Campo Santo.

 • Patrimoniu UNESCO: În 1987, Piazza dei Miracoli, cu toate comorile sale, inclusiv turnul, a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, recunoașterea importanței istorice și arhitecturale a acestui loc.
 • Restricții de Vizitare: Datorită înclinației turnului, numărul de vizitatori care pot urca simultan este limitat, transformând biletele într-un bun prețios și uneori greu de obținut.

Când vizitați Piazza dei Miracoli, aveți oportunitatea de a explora nu doar turnul inclinat, dar și celelalte edificii care completează frumusețea și istoria locului (Catedrala din Pisa sau Duomo di Pisa, Baptisteriul, Camposanto sau Cimitirul Monumental). Fiecare clădire din piață are propria poveste și contribuție la patrimoniul orașului Pisa, oferindu-vă o experiență culturală bogată și diversificată.

 • Fotografii Istorice: Turnul înclinat este de asemenea un subiect popular pentru fotografii, mulți încercând să „îndrepte” turnul în imaginile lor, adăugând o notă de umor și creativitate experienței de vizitat în Pisa.

Explorând Piazza dei Miracoli, veți simți fără îndoială conexiunea profundă dintre trecut și prezent, iar fiecare pas pe pavajul său vechi este o călătorie prin istoria și arta care au modelat civilizația occidentală. În timp ce admirați turnul inclinat din Pisa, Domul din Pisa și celelalte minuni din Piața Miracolelor, veți putea aprecia nu doar frumusețea lor estetică, ci și ingeniozitatea și reziliența umană care le-au păstrat în picioare de-a lungul secolelor.

Conservarea și Viitorul Turnului din Pisa

Conservarea Turnului din Pisa
 • Planul de Consolidare din Anii ’90: În anii ’90, a fost aprobat un plan pentru conservarea turnului din Pisa. Acest plan a inclus o serie de măsuri pentru a întări fundația și pentru a reduce înclinarea turnului. Procesul a presupus întărirea solului cu materiale de umplutură și utilizarea betonului și substanțelor chimice pentru a consolida structura.
 • Rezultatele Restaurării: Datorită lucrărilor de restaurare, înclinarea turnului a fost redusă de la 5.5 grade la 3.99 grade, ceea ce a sporit semnificativ durata de viață și stabilitatea structurală a turnului. În prezent, turnul înclinat este protejat sub Legea Patrimoniului Cultural Italian, asigurându-se astfel conservarea sa pentru viitor.
 • Ultima Restaurare Majoră: Între 1993 și 2001, s-a efectuat ultima restaurare majoră, în urma căreia înclinarea a fost redusă la 3.97 grade. În decembrie 2001, turnul a fost redeschis publicului și declarat sigur pentru următorii 300 de ani, marcând un moment important în istoria obiectivelor turistice din Pisa.

Turnul din Pisa continuă să fie un magnet pentru turiști din întreaga lume, cu aproximativ 5 milioane de vizitatori anual. În 2018, s-a estimat că turnul și-a pierdut în jur de 4 centimetri din înclinare în ultimii 20 de ani, demonstrând succesul eforturilor de conservare și menținându-l ca un loc de vizitat în Pisa care este sigur și stabil pentru vizitatori. Aceste date subliniază nu doar frumusețea și importanța turnului înclinat din Pisa, dar și ingeniozitatea și dedicarea celor care lucrează neîncetat pentru a-l păstra pentru generațiile viitoare.

Ce mai poți vizita în Pisa?

Obiective turistice în Pisa

După ce v-ați lăsat fascinați de turnul din Pisa și de minunile din Piața Miracolelor, orașul Pisa vă rezervă încă multe alte obiective turistice pline de istorie și frumusețe. Iată ce alte comori puteți descoperi în timpul vizitei dumneavoastră

Biserica Santo Stefano dei Cavalieri Pisa
 • Piazza dei Cavalieri: Odată centrul politic al Pisei în Evul Mediu, piața vă invită să explorați istoria orașului. Nu ratați biserica Santo Stefano dei Cavalieri, care găzduiește opere de artă de neegalat.
Piazza dei Cavalieri Pisa
 • Corso Italia: Pentru o experiență autentică italiană, plimbați-vă pe strada principală de cumpărături și savurați delicatesele locale în numeroasele restaurante și cafenele.
 • Biserica Santa Maria della Spina: Admirată pentru arhitectura sa unică în forma unui biscuit, această biserică este o bijuterie gotică pe malul râului Arno, perfectă pentru o scurtă oprire contemplativă.
Gradina Botanică din Pisa

Pentru cei interesați de artă și istorie, Pisa oferă și alte două obiective superbe. Lista, mai jos.

 • Museo dell’Opera del Duomo: Vizitați acest muzeu pentru a vedea artefacte și opere de artă legate de complexul catedralei și de Evul Mediu, o extensie a experienței Piața Miracolelor.
 • Museo Nazionale: Aici puteți explora o colecție vastă de artefacte care ilustrează bogata istorie a Pisei și a regiunii Toscanei.

Și dacă doriți să vă extindeți călătoria dincolo de turnul înclinat din Pisa, luați în considerare o excursie în alte două obiective pe care le găsiți listate mai jos.

Excursie în Lucca lângă Pisa
 • Lucca: Această oraș vecin, mai puțin turistic, este renumit pentru liniștea sa și semnificația istorică. Zidurile istorice ale orașului Lucca au fost transformate într-o promenadă pentru localnici și turiști, oferind o perspectivă unică asupra orașului.
 • Montecatini Alto: O vizită în acest oraș învecinat vă fascinează cu casele sale de piatră fermecătoare și restaurantele locale, unde puteți gusta din bucătăria tradițională toscană.
Biserica Santa Maria della Spina

Indiferent de preferințele dumneavoastră, Pisa și împrejurimile sale sunt pline de locuri de vizitat care vă vor îmbogăți călătoria și vă vor oferi o experiență de neuitat.

Concluzie

Concluzie privind vizita la Turnul din Pisa

Turnul din Pisa este mult mai mult decât un monument care stârnește admirația datorită înclinației sale neobișnuite; este o emblemă a ingineriei medievale și un povestitor tăcut al istoriei bogate a orașului Pisa. Eforturile de conservare și restaurare din ultimele decenii subliniază atât importanta artistică cât și pe cea structurală, garantând persistența sa în timp și inspirând un sentiment profund de continuitate istorică.

În timp ce vizita la acest edificiu se poate încheia cu o privire asupra structurii sale celebre, impactul este mult mai profund, extinzându-se la înțelegerea legăturii dintre trecutul nostru cultural și eforturile prezente de menținere a patrimoniului umanității.

Turnul înclinat din Pisa, alături de celelalte bijuterii din Piazza dei Miracoli, rămâne o invitație perpetuă la reflecție asupra potențialului uman și a minunilor pe care le putem realiza, iar povestea sa continuă să inspire și să fascineze vizitatori din întreaga lume.


Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *